Quantcast
Channel: Katarimarian proosallinen arki ja räpellykset
Viewing all 256 articles
Browse latest View live

Ensimmäinen raskauskolmannes

$
0
0
Kuten aiemmassa postauksessa lupasin, tässä hieman koostetta siitä, miten alkupuoli raskaudessa sujui. Nythän mennään jo pitkällä toisen kolmanneksen puolella, mutta ehkä tähän odotusdiskurssiin kuuluvasti on sopivaa jakaa postauksetkin kolmannesten mukaan. Itse odotukseen totutellessa luin paljon tällaisia kuulumispostauksia eri blogeista tietääkseni, ovatko fiilikseni ihan tavallisia ja mihin pitäisi osata varautua seuraavaksi. Siksi haluan jakaa omat tuntonikin.

Meidän vauva sai alkunsa oikeastaan ennen kuin ehdimme alkaa odottaa odottamista: olimme vasta siinä vaiheessa, jossa "katsellaan mitä tapahtuu". Olinhan vakuutellut itseni ja puolisoni siitä, että kun kerran ikää on jo yli kolmenkympin ja takana puoli elämää hormonaalista ehkäisyä, raskaaksi tulemiseen menevää aikaa ei voisi kokeilematta ennustaa. Kuukautisten viipyessä pidin todennäköisimpänä sitä, että kiertoni vain oli vielä pillerien lopettamisen jäljiltä sekaisin. Pari päivää ennen positiivista testiä olin varma, että menkat alkaisivat ihan kohta, sillä tutunlaiset krampit väänsivät alavatsaa. Aavistus muustakin vaihtoehdosta taisi silti olla takaraivossa, sillä vitkuttelin testin kanssa ja varmistin, että puoliso olisi kotona. Niinhän siinä sitten kävi, että tikkuun piirtyi harvinaisen terävästi kaksi viivaa.

Vatsakivut jatkuivat vielä pari viikkoa, ja käytin jumpassa kaksia urheiluliivejä päällekkäin rintojen arkuuden takia. Alkuun vain iltaisin vaivannut omituinen huono olo vaihtui kokopäiväiseksi kuvotukseksi: vihannekset maistuivat pahvilta ja tee kuravedeltä. Joulukuun alkupuolella söin lähinnä mandariineja ja maustamatonta jogurttia. Pikkujouluissa paljastuin heti ensimmäisessä sananvaihdossa boolikulhon äärellä - kaivaessani laukusta kokispulloa.

Kuvotuksen lisäksi vaivasi väsymys ja töissä muutenkin viileässä työhuoneessa palelin tuhottomasti. Mitään valtavia hormonimyrskyjä en kokenut, mutta välillä oli (ja on edelleen) yksittäisiä päiviä, jolloin kaikki ärsyttää ja itkettää ilman syytä. Joulukyläilyjen yhteydessä kerrottiin sukulaisille. Kuvotus ja väsymys olivat joulun tienoilla juuri pahimmillaan, ja juhlaruokien kanssa harmitti, että mikään ei oikein maistunut ja monet joulun herkuista (graavikala, juustot, punaviiniglögi) olivat kieltolistalla. Söinkin siis vähän liikaa suklaata, koska sitä sentään sai syödä. Onneksi vielä joulun jälkeen paino ei ollut lähtenyt nousemaan, sillä stressasin tässä vaiheessa kovin, että raskaus tuhoaisi syksyllä muodostuneet terveelliset rutiinini.

Kuva Haarakiilapaniikki-sarjakuvablogista: http://haarakiilapaniikki.sarjakuvablogit.com

Tammikuun alkupuolella kuvotus alkoi laantua ja ruoka maistui jo hetkittäin ihan normaalilta. Teetäkin saatoin taas juoda. Jatkoin (ja jatkan edelleen) ryhmäliikuntatunneilla käymistä mutta huomasin, että väsyin ja hengästyin jo paljon helpommin kuin ennen. Hemoglobiini oli alhainen heti ensimmäisessä neuvolassa, joten rautakuuri kutsui. Siitä huolimatta arvo oli toisella käynnillä laskenut entisestään. Lisäksi uutena oireena alkuvuodesta vaivasi närästys ja ylävatsan turvotus, jos söin mitä tahansa liian paljon. Ensimmäisessä ultrassa kaikki oli kunnossa. Kokemus jäi kuitenkin sen varjoon, että tammikuun alku oli muuten kovin kurja, koskakissamme Rölli sairastui ja kuoli yllättäen.

Ensimmäisen kolmanneksen aikana paino ei noussut yhtään, ja toisen kolmanneksen alkaessa mahan kasvu oli hädin tuskin omiin silmiin näkyvää. Toisen kolmanneksen kuulumiset myöhemmin keväällä!

Hyvästit pappalle

$
0
0
Muutosten vuosi on jatkunut uusilla isoilla suruilla. Pääsiäisviikolla saateltiin viimeiseen lepoonsa rakas pappani.



Hautajaisissa puhuin muutaman sanan.

Vaikka eläisi kuinka kauan, silti aina jotain jää kesken. Vaikka eläisi pitkän ja hyvän elämän ja kuolisi siten, kuin ajattelee helpoksi kuolla, on se silti yllättävää ja kamalaa ja liian pian. Me oltiin onnekkaita lapsenlapsia, kun meillä oli pappa näin kauan. Ehdittiin pitkälle aikuisuuteen. Silti ihminen on ahne. Vaikka ymmärtää, että ihmisen elämä on rajallinen ja 87 vuotta on enemmän kuin moni saa, silti olisi tahtonut vielä yhden pääsiäisvierailun mummulaan siten kuin aina ennenkin, vielä yksi kesä ja isänpäivä ja joulu, että pappa olisi vielä saanut tavata pari lapsenlapsenlasta lisää.

Lapsenlapsen näkökulmasta mummulat on aina sellaisia ikuisen muuttumattomuuden paikkoja. Jälkeenpäin sitten helposti ajattelee, että olisinko muistanut soittaa useammin, jos olisin tajunnut kuinka vähiin päivät oli käymässä. Kaikki kuitenkin loppuu aikanaan, ja vanhojen kuuluukin tässä elämässä tehdä uusille tilaa. Tänään me ollaan surullisia mutta ei katkeria, sillä näin elämän vaan kuuluu mennä.

Ja tänään meidän pitää ensisijaisesti muistaa olla kiitollisia kaikesta siitä mitä saatiin, kaikista näistä vuosista ja muistoista. Mulle pappa oli paras mahdollinen pappa. Päällimmäinen mielikuva mulle tulee, kun mä mietin kysymystä, millainen pappa oli, on että pappa oli sellainen, joka aina oli tekemässä jotain ja sai aikaiseksi paljon, oli kyse sitten paanukattotalkoista tai moottoripyörän myymisestä.

Mun lapsuudestakin tärkeitä muistoja on sellaiset, joissa pappan kanssa aina puuhattiin kaikenlaista. Käytiin metsäretkillä ja poimittiin marjoja, hiihdettiin ja askarreltiin monenlaista. Kun mä olin yläasteella ja elämässä oli muuten kaikkea monimutkaista ja hankalaa, meillä oli sellainen rutiini, että yhtenä päivänä viikossa koulun jälkeen pappa haki meiltä kotoa mun haitarin ja kuskasi sitten mut ja haitarin soittotunnille. Sitä ennen me käytiin aina kahvilassa syömässä munkit. Se vaihteli, syötiinkö munkkipossut vai berliininmunkit vai kermamunkit, mutta joka viikko mentiin.

Niin sen varmaan kuuluukin mennä, että lapsenlapsen näkökulmasta isovanhemmat on sellaisia turvallisen muuttumattomia ja aina samanlaisia. Mun muistoissa mummula olikin aina sellainen levollinen paikka, jossa elämä soljui omassa rytmissään: siellä nukuttiin päiväunia, syötiin usein ja paljon ja hyvää ruokaa, ja sit taas puuhasteltiin jotain. Ikäluokkansa miesten tapaan pappa ei ehkä ollut kovin hyvä puhumaan tunteista, mutta me tiedettiin, että se välitti, koska se oli aina mukana ja myötäelämässä kaikenlaisia käänteitä. Mulle itselleni erityisen tärkeetä oli, että pappa ei koskaan kyseenalaistanut niitä asioita, mitä mä oon elämässä halunnut tehdä, vaan oli aina yksiselitteisen kannustava ja vilpittömästi uskoi, että mä pystyn ihan mihin vaan. Oli kyse sitten musiikkiopiston konsertista tai vanerin leikkaamisesta kuviosahalla, yliopisto-opinnoista tai moottoripyörällä ajamisesta.

Sellaisen pappan jokainen tyttö tarvitsisi, ja mulla sellainen oli näin pitkään. Siksi mä yritän tämmöisenä surullisena päivänäkin muistaa olla ensisijaisesti kiitollinen.


Tässä kuvassa juhlitaan äidin ja pappan kanssa maisteripubliikkiani vuonna 2011.

Talviloma Lissabonissa

$
0
0

Maaliskuun alussa lennähdettiin viisipäiväiselle pikkulomalle Lissaboniin. Toiveissa oli päästä fiilistelemään hieman keväisempiä ilmoja täältä jääkylmästä Suomen maaliskuusta, mutta meillä kävi vähän huono tuuri säiden suhteen ja myös Portugalissa oli melko viileää ja sateista. Vaihdoin silti ihan mielelläni pakkastalven, johon olin lopen kyllästynyt, ajoittaiseen vesisateeseen ja kuitenkin pääosin yli plus kymmenen oleviin lämpötiloihin.


Reissun suunnitelma oli ottaa tietoisesti aika pitkälti loman kannalta, sillä sekä minulla että puolisolla oli takana alkuvuosi melko intensiivistä työntekoa ja lisäksi piti varautua siihen, että viidettä kuukautta kasvavan mahan kanssa en ehkä enää jaksaisi ihan entistä tahtia ravata nähtävyydestä toiseen. Paljon ehdittiin silti nähdä, eteläeurooppalainen aurinkokin välillä vilahteli, ja sain syödä monenlaisia herkkuja, joskin portviinit jäivät nyt minulta maistelematta ja muutenkin ravintoloissa oli välillä stressaavaa tavailla ruokalistoja ja kysellä, onko mikäkin kala nyt varmasti kypsennettyä ja juusto pastöroitua. Hotellimme oli ihan keskustassa, joten siellä pystyi aina välillä piipahtamaan lepäämässä. Ainoastaan yhtenä päivänä museoturneella tuli mieleen, että kotona kaapissa odottava tukivyö olisi voinut olla matkatavaroissa paikallaan. Ja tietty kaupungissa, joka on täynnä ylämäkiä ja portaita, kapuamiseni paikasta toiseen oli välillä melkoista mummoköpöttelyä. Askeleita kertyi silti puhelimen askelmittariin jokaisena reissupäivänä kymmenestä viiteentoista kilometriä.

Seuraavissa kuvissa vieraillaan hieman kaupungin ulkopuolella 1700-luvulla rakennetulla, maanjäristyksen kestäneellä akveduktilla. Sen päällä kulkevalle kävelytielle pääsi aukioloaikaan kuljeskelemaankin. Sieltä alas katsellessa saattoi miettiä matkaopaskirjan mainintaa rosvoista, jotka ammoisina aikoina viskelivät uhrejaan kaiteen yli alas.


Paikoitellen Lissabon oli kyllä aika turistinen kaupunki. Kantakaupungin ratikkareitit, joilla vanhat raitiovaunut kulkivat pitkin kapeita katuja, olivat niin suosittuja, että päättärillä oli innokkaita matkustajia ihan kunnon jonoksi asti (postauksen ensimmäinen kuva). Samaten Santa Justan hissi, koristeellinen 1900-luvun alun metallihökötys, jonka pitäisi olla ihan toimiva osa julkisen liikenteen verkostoa, oli jatkuvasti tupaten täynnä muuten vaan ylös valokuvaamaan meneviä ihmettelijöitä. Me jonotuksen välttelijät ihasteltiinkin vanhoja ratikoita sekä tätä hissiä ihan vain ulkopuolelta.


Kolmas turistien pakollinen kohde vaikutti olevan Hieronymoksen (portugaliksi Jerónimos) luostari Belemin kaupunginosassa. Suunnattiin sinne aukeamisaikaan yhtenä sateisena aamuna, ja jo kymmentä vaille oli portilla pitkä jono. Olihan se ihan hieno paikka ja sisälsi paljon nähtävää, mutta näitä prameita rakennuksia on tullut nähdyksi eri puolilla maailmaa jo aika monta. Koristeellinen luostari rakennettiin 1500-luvulla maustekaupparahoilla.



Toinen samalta aikakaudelta säilynyt nähtävyys, Belemin torni, oli huonon sään takia suljettu, joten kävimme vilkaisemassa sitä vain ulkopuolelta.


Historiallisen osuuden jälkeen kävimme Belemissä ollessamme vielä Coleção Berardo -taidemuseossa. Söimme myös lounasta museon Este Oeste -ravintolassa, jonka ruokalista oli hauska yhdistelmä italialaisia ja japanilaisia ruokia - nimikin muuten tarkoittaa länttä ja itää.

Muita kivoja ravintoloita, joissa käytiin (linkit Tripadvisoriin)
- Bastardo (vähän fiinimpi mutta rento paikka, käytiin myöhäisellä lounaalla, jolloin mahtui helposti ilman varausta)
- Pistola y Corazon -tacoravintola (mahtava tunnelma ja puheliaat tarjoilijat, alkuillasta mahduttiin juuri ja juuri tiskille jonottamatta istumaan, lähtiessämme jono oli pitkä)
- Taberna Sal Grosso (ulkoa päin aika vaatimattoman näköinen paikka, mutta mahtavaa tuoretta kalaa ja ystävällinen palvelu)
- Organi Chiado (persoonallinen kasvisravintola, isot ja terveellisen oloiset annokset)

Lisäksi syötiin paljon kaikenlaisia leivoksia ihan ruokakaupan paistopisteistä ja peruskahviloista. Portugalin erikoisuuksista pastel de nata oli ihan huippu, suolaisesta erikoisuudesta eli turskapalleroista (pastel de bacalhau) taas en tykännyt.

Museoista käytiin lisäksi vielä fado-museossa, joka ääniopastuksen kera oli ihan valaiseva, joskaan ei ihan vetänyt kattavuudessa vertoja Sevillan flamenco-museolle. Positiivinen yllätys oli Museu do Oriente, jossa opittiin paljon uutta Portugalin mertentakaisista yhteyksistä ja historiasta. Muuten vaan hienoista paikoista voisin vielä mainita rauniokirkko Igreja do Carmon, josta seuraava kuva on.


Shoppailut jäivät tällä reissulla minimiin, koska juuri nyt mikään ei vain tuntunut tarpeelliselta. Kissavahtina olleelle anopille tuotiin tuliaisena korkista tehty pussukka, ja puoliso osti lentokentältä pari pulloa portviiniä. Mahdollisia löytöjä käytiin kyllä katselemassa tiistaiaamupäivän ulkoilmakirpputorilla nimeltä Feira de Ladra (tarkoittaa varkaiden markkinoita), joka oli pettymys: kojuissa oli tarjolla joko samaa turistikrääsää kuin matkamuistokaupoissa joka puolella kaupunkia tai käytettynä tavarana tai antiikkina ihan silkkaa rojua. Viimeisenä päivänä piipahdettiin pikaisesti myös LX Factoryssa, joka on Lissabonin versio trendikkäästä "hipsteritehtaasta". Alue oli kiinnostavan oloinen, mutta meillä aika riitti vain hotkaisemaan lounaaksi pari piirakkaa ja kurkistelemaan vähän kauppojen ovista.


Lisäksi lomaamme kuului yhden päivän retki Lissabonin ulkopuolelle Sintraan. Kirjoitan siitä vielä oman postauksensa!

Nokkosleipäkokeiluja

$
0
0

Olen nyt raskauden aikana kärsinyt kovin matalasta hemoglobiinista ja siksi etsinyt kaikenlaisia kikkakolmosia sen nostamiseksi rautatablettien oheen. Opin, että nokkosessa olisi rutkasti rautaa, joten ostin sitten kaupasta kuivattua nokkosta. Ajatuksena oli leipoa leipää, mutta vaikka monenlaisia leipiä olenkin kotiuunissa onnistuneesti tähän asti tehnyt, nokkoskokeilut eivät lähteneet käyntiin ihan Strömsön malliin.

Ensimmäiseen testiin nimittäin nokkospulveria humpsahti ihan liikaa, koska en osannut tuoreelle nokkoselle tehdystä ohjeesta arvioida, kuinka minimaalisen pieni määrä kuivattua tarvitaankaan. Leivästä tuli väriltään tummanvihreää ja taatusti terveellistä, mutta kovin montaa palaa en sitä alas saanut nokkoskuitujen narskuessa hampaissa.

Toisessa testileivässä nokkosta on vain pari ruokalusikallista ja leipä menettelee. Ohjeen ainesosasuhteet ovat suunnilleen seuraavanlaiset:

n. 7 dl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
0,25 dl kuivattua, jauhettua nokkosta
1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 dl öljyä

Edelleen nokkonen maistuu leivästä läpi niin, että en voinut olla ajattelematta, kuinka hyvää leivästä olisikaan tullut ilman tätä vihreää terveyspulveria. Onko nyt vain niin, että jos kerran ei tykkää kuivatun nokkosen mausta niin nokkosleivän teko on toivoton yritys? Mitä muuta siitä sitten tekisin? Kaupasta ostettuna jauhettu nokkonen ei ollut ihan halpaakaan, joten olisi sääli, jos se unohtuisi kuiva-ainekaappiin ikuisiksi ajoiksi. Auttakaa aneemista ystävää hädässä ja linkatkaa jakoon parhaat reseptit, joihin kuivattua nokkosta voisi käyttää!

Villahousut vauvaa odottamaan

$
0
0

Vauvaneuleita valmistuu! Tikuttelin syksyä odottamaan pehmoiset raitapöksyt.

Liukuvärilanka on Alize Baby Wool Batik -lankaa, jota ostin pari kerää heräteostona taannoiselta konferenssimatkalta Tartoon. Noin puolitoista kerää meni näihin pöksyihin, ja lopuista syntynee vielä vaikkapa yhdet pienet sukat.

Malli on Dropsin Smarty pants, 1/3 kk kokoa pienillä omilla muokkauksilla. Tein takaosan lyhennetyt kerrokset vasta joustinneuleen jälkeen, koska langan värivaihtelu asettui minusta kivemmin niin, enkä jaksanut lisätä ja vähentää silmukoita joustinneuleesta ainaoikeaan ja toisin päin siirryttäessä. Punteistakin tein hieman pidemmät kuin ohjeessa, jotta pöksyt eivät ihan heti jäisi pieniksi, neulos kun kuitenkin on muuten varsin joustavaa.


Käyttökokemusta pöksyjen istuvuudesta ei luonnollisesti ole, mutta ehkä sitten syksyllä postailen kuvia käyttäjän kera. Vähintäänkin lupaan tehdä jonkinlaisen koosteen, mitä vauvaneuleista oikeasti tuli käytettyä paljon ja tuliko tehtyä jotakin turhaa. Välillä nimittäin tuntuu aika hankalalta arvioida, minkä kokoisia juttuja millekin vuodenajalle tulee tarpeeseen, kun ei vielä tiedä, minkälainen kaveri mahassa kasvaa, ja muutenkin näin esikoisen odottajana tiedot vauvoista ja niiden pukemisesta ovat vielä varsin hataralla pohjalla. Hyvät vinkit käyttökelpoisista vauvaneuleista ovat siis tervetulleita!

Toinen raskauskolmannes

$
0
0
Ensimmäisen raskauskolmanneksen kuulumiset löydät tästä postauksesta.

Toisen kolmanneksen alkupuolella raskauteni eteni aivan oppikirjojen mukaisesti: pahoinvointi katosi vähitellen ja maha alkoi kasvaa. Vanhat housut mahtuivat kyllä päälle pitkään, mutta siirryin väljempiin vaatteisiin, koska kiristävä vyötärökaitale alavatsalla aiheutti jomotusta. Kun viikkoja oli täynnä 15, kävin Tartossa konferenssimatkalla ja esiinnyin ensimmäistä kertaa julkisesti mielestäni ihan selvän raskausmahan kanssa tiukassa neulehameessa.

Ruokarajoituksista oli tässä vaiheessa jo tullut rutiinia: alkoholiton olut alkoi maistua ihan hyvältä, ja närästystäkin vähitellen opin välttelemään. Omituiseksi ruokahimotukseksi voinee laskea sen, että olen kevään edetessä löytänyt itseni muutamia kertoja Hese-mätön ääreltä, sillä en oikeastaan ole tykännyt peruspikaruoasta yläastevuosien jälkeen.

Viikolla 17 alavatsassa alkoi tuntua jotakin kummallista, kuin elohiiri olisi. Voisiko se olla vauvan liike? Vähitellen tuntemukset vahvistuivat, ja kuukautta myöhemmin, puolivälin ylityttyä, potkut olivat jo selviä joka ilta ja välillä päivälläkin. Ajoittain olin (ja olen edelleen) tosi väsynyt alhaisen hemoglobiinin takia. Jo tässä vaiheessa päätin tietoisesti luopua muutamista työjutuista, mikä tuntui vaikealta. Ferritiiniarvo mitattiin ja se oli normaalin rajoissa, joten ohjeeksi tuli vain yrittää lisätä rautalisän annosta ja kiinnittää imeytymiseen huomiota. Ei siis juustoa, jogurttia ja teetä enää pitkin päivää!


Rautalääkityksen lisäämisen myötä vatsavaivoista tuli arkipäivää ja hetkittäin ruuan kyttääminen tuntuu aivan ylivoimaiselta. Viime kuukausien aikana olen itkenyt juodessani maailman pahimman makuista magnesiumlitkua, nyrpistellyt naamaa työpaikkaruokalan jauhelihapihvien äärellä ja kiukutellut leffateatterissa kun lähipenkistä leijaili huumaava salmiakin tuoksu. Sairaalakassiin pakataan ensimmäisenä pussi sekä täytelakuja että turkinpippureita, ja ensimmäisen kaupunkiretken kotiinpääsyn jälkeen on syytä suuntautua jonnekin, mistä saa sushia ja skumppaa!

Kävimme lomalla Lissabonissa, kun viikkoja oli täynnä 20. Reissu oli hidastahtisempi kuin matkailumme aiemmin, ja jaksoin ihan hyvin. Mitä nyt kapusin ylämäkiä aika hitaasti ja pidemmällä museoturneella alaselkää ja kylkiä alkoi kiristää. Viikkojen edetessä se kiristys tuli tutummaksi, ja neuvolan terkka arvelikin, että kyseessä ovat lievät ja vaarattomat harjoitussupistukset.

Reissun jälkeen toisessa ultrassa kaikki oli mainiosti. Anoppi kävi kylässä tuoden vauvalle kasan tavaraa ja raivasin lipastosta kolme laatikkoa uutta perheenjäsentä varten. Uuden äitiyspakkauksen sisältö julkistettiin maaliskuussa ja innostus vauvatavaroita kohtaan alkoi sen myötä pikku hiljaa herätä. Ensimmäisiä ostoksia vitkuttelin kuitenkin raskausviikolle 26 asti, ja äitiyspakkauksen haun olen jättänyt tarkoituksella viime tippaan, jotta saisin uuden pakkauksen, josta pidän enemmän. (Siellä on kissakuvioinen body!) Huhtikuun aikana vauvanvaatteita alkoi tarttua kaupoista mukaan, ja teinkin muistikirjaani organisoidun laskelmasivun, kuinka paljon mitäkin on kertynyt (ja pakkauksessa tulee) missäkin koossa, jotta lipasto ei yhtäkkiä täyttyisi kymmenistä minikokoisista pöksyistä, joita ei ehtisi kuitenkaan käyttää.

Rakenneultrassa kuulimme vauvan sukupuolen, mutta päätimme pitää sen salaisuutena, jotta mahdolliset lahjat pysyvät toiveidemme mukaisesti neutraaleina. Nimestä käytiin keskustelua ja muutamia molemmille kelpaavia ehdotuksia löytyi. Päätimme olla hankkimatta tavaraa kovin paljoa etukäteen asuntoa täyttämään, mutta keskustelua tarpeellisista tarvikkeista on kyllä käyty. Pidän tärkeänä, että ainakin isoissa hankinnoissa (vaunut, sänky, kantoreppu) päätökset tehdään oikeasti yhdessä. Muistikirjasta löytyy lista vaunumerkeistä, joita pitäisi käydä liikkeessä testailemassa. Viikot vain vierivät, eikä aikaa sellaiseen oikein ole - kyllähän kesäkuussa vielä ehtii.


Alhaisen hemoglobiinin takia joustin periaatteistani ja aloin rautatablettien lisäksi syödä lihaa pari kertaa viikossa. Taistelu anemiaa vastaan näyttää silti jatkuvan hamaan tulevaisuuteen. Verenpainekin pysyi koko toisen kolmanneksen alhaisena ja aiheutti välillä kurjaa oloa. Jalat alkoivat väsyä istumatyöhön, ja viikolla 23 säikähdin, kun huomasin säärten verisuonten pullistelevan kummallisesti iltasuihkun jälkeen. Googlasin hädissäni suonikohjuleikkausten hintoja, tilasin tukisukkia viikon jokaiselle työpäivälle ja marssin oikopäätä apteekkiin Hirudoid-hyllylle. Maalis-huhtikuussa vatsa kasvoi ja paino nousi vauhdilla, mutta tavoitekäyrällä pysyttiin. Yhtäkkiä olen muuttunut kömpelöksi. Vatsalihakset ovat vaihtaneet paikkaa eikä bussiin enää niin vain juostakaan. Koko toisen kolmanneksen kävin silti jumpassa viikottain ja hyötykävelin normaalisti, joskin vauhti hidastui ja korolliset kengät jäivät kaappiin.

Huhtikuun puolessa välissä viimeinenkin villakangastakki alkoi kiristää. Kävi ilmi, että yksikään normaali kesätakkini ei mennyt kiinni. Ostin jo raskauden alkuvaiheessa erään nettikaupan alesta telttamaisen trenssitakin, mutta vielä en ollutkaan niin valtava kuin kuvittelin: hukun takkiin, se näyttää tyhmältä ja harmittaa. Onneksi löysin kirppikseltä uuden, ihan normaalimalliston takin, joka on sen verran väljä, että sitä voi käyttää pitkälle kesään. Hyvin istuvat äitiysfarkut taisivat olla kevään paras ostos, sillä ne ovat päällä harva se päivä.

Selvisin sokerirasituksesta puhtain paperein - onneksi, sillä en olisi kestänyt enää yhtään ruokarajoitusta lisää. Kun laskettuun aikaan on jäljellä viimeiset kolme kuukautta, painoni on noussut kuutisen kiloa ja voin edelleen pääsääntöisesti hyvin. Levottomat jalat ja suonenvedot häiritsevät nukkumista toisinaan, ja työpäivien aikana ajatukset alkavat yhä useammin karkailla edessä siintävään lomaan. Vauvan olisi kuitenkin syytä pysytellä mahassa vielä pitkään, sillä keskiraskaus on hujahtanut ohi kuin huomaamatta ja kaikki on vielä aivan levällään. Tästäkö se vaivalloisuus alkaa?

Viimeisten kuukausien kuulumiset tulevat sitten joskus!

Päiväretki Lissabonista Sintraan

$
0
0
Viimein loput jutut maaliskuiselta Portugalin-matkalta! Blogi päivittyy nyt kovasti jälkijunassa, koska olen ollut aika väsynyt ja siksi priorisoinut kaikkea pakollista. Vaan sopiipa Portugalin-reissun muistelu ainakin kivasti nyt euroviisujen jälkimaininkeihin!


Oltiin siis Lissabonissa viisi päivää, ja yhtenä niistä tehtiin retki kaupungin ulkopuolelle. Kohteeksi valikoitui melko turistinen, helposti julkisilla saavutettavissa oleva Sintra. Sinne pääsee Lissabonista lähijunalla: matka kesti reilut puoli tuntia ja parin euron lipun sai maksettua helposti meillä muutenkin käytössä olevalla matkakortilla, jonne ladattiin arvoa.

Sintraan päästyämme halusimme nähdä muutakin kuin vain aivan aseman lähellä keskustassa olevia kohteita. Kartoitettuamme seudun julkista liikennettä päädyimme menemään siitä, missä aita on matalin: ensimmäistä kertaa reissuillamme ikinä ostimme liput Hop on hop off -turistibussiin. Omaa kulkuneuvoa emme halunneet kapeille ja mäkisille teille vuokrata, joten non stopina kulkevalla bussilla pääsi kätevimmin haluamiimme kohteisiin.


Ensimmäisen kohteen saavuttamiseen ei toki bussia vielä tarvinnut: kävimme Sintran keskustassa olevassa "kansallispalatsissa" (Palácio Nacional), joka toimi keskiajalta 1800-luvulle kuninkaallisten majapaikkana. Olihan se ihan hieno azulejo-laattoineen, mutta palatseja nyt on nähty ympäri Eurooppaa. Pömpöösejä rakennuksia Sintrassa olisi ollut vielä monia muitakin, kuuluisimpina Penan palatsi ja Maurien linnoitus, mutta koska itse meinaan aina hetkittäin kyllästyä linnoihin ja palatseihin, päätimme suunnata ensin katselemaan vähän jotain muuta.



Hop on hop off -bussilla pääsimme minusta tosi kiinnostavaan ja uniikkiin mutta selvästi turisteille vielä aika tuntemattomaan kohteeseen: Sintran liepeillä sijaitsee entinen kapusiinimunkkien luostari (Convento dos Capuchos), joka oli toiminnassa 1500-luvulta 1800-luvulle. Paikkaa on kunnostettu museoksi, ja äänioppaan avulla sai mainiosti kuvan, millaista munkkien ankara elämä luostarissa aikoinaan on ollut. Luonnon valtaamia kivisiä asuinhuoneita, yhteisiä tiloja, kappeli... eikä yhtään turistiryysistä missään, saimme kuljeskella ja katsella paikkoja aivan rauhassa.


Aikamme katseltuamme luostaria hyppäsimme taas Hop on hop off -bussiin ja matkasimme Portugalin ja koko manner-Euroopan läntisimpään kohtaan Cabo da Rocan niemelle. Muuten hieman epävakaisena päivänä sattui onneksi poutainen hetki, vaan paikalla kävi uskomattoman kova tuuli, niin että valokuvaaminen oli hankalaa, kun kamera tuntui lentävän käsistä. Vaan nähtiinpä hienoja aaltoja. Kunnianhimoinen suunnitelma oli, että paluukierroksen aikana pysähdyttäisiin vielä maurien linnalla ja/tai Penan palatsissa, mutta väsymys iski (onhan noita, linnoja ja palatseja) ja lähdimmekin vain junalle takaisin. Sintrassa olisi siis saanut mainiosti käytetyksi kaksikin päivää, sillä yhden päivän aikana ei millään jaksanut katsoa kaikkea. Turistibussin lippukin olisi ollut voimassa vielä seuraavana päivänä, joten osan nähtävyyksistä olisi senkin puolesta voinut jättää odottamaan.





Blogisisarten miitti Helsingissä

$
0
0
Toinen luonnoskansiossa jumittanut postaus viimein julki! Huhtikuussa tavattiin taas Blogisisarten kanssa, tällä kertaa Helsingissä. Ensimmäinen porukan miittihän oli syksyllä Tampereella. Päivän ohjelma oli taas mukava sekoitus kulttuuria, ruokaa, shoppailua ja leppoisaa jutustelua.

Tapasimme lounasaikaan Atenemiumin kahvilassa ja sitten kävimme tsekkaamassa museon näyttelyt. Perusnäyttelyn olinkin jo museokortillisena pääkaupunkiseutulaisena nähnyt, mutta oli mukavaa, että miitin myötä tulin nähneeksi myös nyt jo päättyneen Adel Abidinin History wipes -näyttelyn.


Kulttuuripläjäyksen jälkeen ohjelmassa oli tutustuminen Lush-kosmetiikkakauppaan Citycenterissä. Vaikka usein kuljenkin kaupan ohi sieltä leijailevia tuoksuja tuoksutellen, tuotteet ovat jääneet aika vieraiksi, sillä muutamien kokeilujen ja yleisvaikutelman takia olen olettanut, että kaikki siellä on todella vahvasti hajustettua. Olikin opettavaista päästä kuulemaan vähän tarkempia tietoja tuotteista ja hypistelemään ja testailemaan kaikenlaista myynnissä olevaa. Mielikuvani muuttui paljon positiivisemmaksi: Vaikka kaupassa toki leijailikin melkoinen aromi, jota en migreeniherkille voi suositella, tuotteista löytyy myös hyvin miedosti tuoksuvia, ja ketjun eettiset ja ekologiset periaatteet ovat lämpimästi kannatettavia.


Saimme pari tuotetta testiin ja jotakin pientä ostinkin, ja ensikokeilujen jälkeen ainoastaan "kylpypommi" on ennakkoluuloni mukaisesti niin voimakastuoksuinen, että tuoksahtaa kylppärissä jopa pakkauksensa läpi. Siellä se odottaa, että teen siitä jalkakylvyn sitten kun lomani viimein alkaa. Muut tuotteet - naamio, suihkugeeli ja kosteuttava kuorintapala - tuoksuvat aivan normaalilla voimakkuustasolla hyviltä ja raikkailta ja vaikuttavat sopivan myös herkälle iholle.

Lopuksi söimme vielä illallista Pikku Nepalissa. Lämmin kiitos mukana olleille blogisisarille! Seuraavaan miittiin minulla saattaa olla perhepoliittisia haasteita lähteä, mutta ennemmin tai myöhemmin olen varmasti mukana taas :)


Minun lisäksseni mukana olivat kirjoittajat seuraavista blogeista:


Tervetuloa kevät ja kesä: vietnamilaiset kesärullat kauden herkuista

$
0
0
Olen odottanut kevättä ja alkukesää monestakin syystä mutta en vähiten siksi, että nyt kaupoista taas saa kaikkea ihanaa ja terveellistä. Kotimaisissa kasviksissa paras satokausi on toki vielä edessä päin, mutta riemulla tervehdin jokakeväisiä ulkomaan tulokkaita kuten ensimmäisiä varhaiskaaleja ja nektariineja. Viikonloppuna ostin ensimmäistä kertaa tälle vuodelle kevätsipuleita, jotka innostivat väsäämään oivallisen terveellistä ja kesäistä viikonloppuruokaa, nimittäin vietnamilaisia kesärullia.


Yksinkertaisesti selitettynä vietnamilaiset kesärullat ovat riisipaperiarkin sisään käärittyä salaattia, jota dippaillaan erilaisiin mausteisiin kastikkeisiin. Niitä saa monista aasialaisista ravintoloista alkupaloina, mutta meillä niitä on väsäilty kotosallakin jo useamman vuoden ajan, siitä saakka kun ensimmäisen kerran riisipaperiarkkeja kaupasta bongasin. Jos lähikauppa ei vielä niitä tunne, kannattaa etsiä isommista marketeista tai etnisistä kaupoista.

Rullien sisään voi upottaa kaikenlaista oman makunsa mukaan: tavallisimmin sieltä löytyy yrttejä, salaatinlehtiä ja tuoreita vihanneksia, riisinuudeleita ja jotakin proteiinipitoista, kuten katkarapuja tai tofua.

Tällä kertaa paketoin korianteria, varhaiskaalia, porkkanaa, kurkkua, kevätsipulia, silmusalaattia ja maustamatonta tofua. Nuudelit jätin välistä, koska mieleni teki nimenomaan ahtaa kupuuni raikkaita kasviksia. Nuudelit tuovat rulliin toki täyttävyyttä, mutta eivät minusta ole mitenkään olennaisia maun kannalta.


Riisipaperiarkit liotetaan kuumassa vedessä: itse keitän vettä vedenkeittimellä ja käytän liotuskulhona sopivan laakeaa lautasta. On kätevää, jos kokoamisvaiheessa on apuna kaveri, joka voi laittaa uuden arkin likoamaan sillä välin, kun itse täyttää edellistä, ja pilkkoa tarpeen mukaan lisää täytteitä. Rullien kääriminen voi vaatia muutaman harjoituskappaleen, sillä riisipaperit hajoavat helposti. Paras vinkkini kauniisiin ja napakoihin rulliin on kääriä ne puhtaan keittiöpyyhkeen päällä: pyyhe imee liian liotusveden ja tuo arkkiin juuri sopivasti kitkaa. Nopea pitää olla, jottei arkki kuivu pyyhkeen päällä, siispä tässä vaiheessa en voinut pysähtyä kuvaamaan prosessia. Kun rullan kääriminen alkaa sujua rutiinilla, voi kiinnittää huomiota siihen, että kasaa värikkäimmät täytteet alimmaiseksi, jolloin ne kuultavat sievästi rullan läpi.

Kastikkeisiin löytyy monenlaista reseptiä eri makuihin. Oma suosikkini on todella helppo ja yksinkertainen maapähkinäkastike, joka peittoaa monet ravintoloissa testatut kesärullasoosit mennen tullen. Aineksia on vain kaksi: valmiina saatava hoisin-kastike ja makeuttamaton maapähkinävoi. Niitä sekoitellaan suunnilleen suhteessa puolet ja puolet: muutama ruokalusikallinen kumpaakin. Kastiketta voisi toki kokeilla tuunata lisäämällä vaikka sitruunamehua ja chiliä, mutta minusta toimii mainiosti ihan kahdellakin ainesosalla.


Syödään nopeasti kokoamisen jälkeen sormin, mielellään ulkoilmassa ja hyvässä seurassa. Kaveriksi sopisi mainiosti puolikuiva Riesling, mutta minulle sellaista ei ennen loppukesää tarjoilla.


Söin muuten enemmän kuin kolme, mutta tämän herkun kanssa se ei haittaa mitään!

Tämä postaus on osa Blogisisarten Tervetuloa kevät ja kesä -postaussarjaa. Eilen Metsäkukkia-blogissa esiteltiin kesäisiä juttuja Satakunnasta ja huomenna Käsintehtyä ja kaunista -blogista löytyy kesän bucket list. Kaikkiin sarjan postauksiin on linkit Kahden talon väkeä -blogissa.

Bambuinen unipussi kesävauvalle

$
0
0
Sain jouluna anopilta ison kasan pehmeää luonnonvalkoista bambulankaa. Vauvaneulelistalla puolestaan oli jonkinlainen unipussi, ja koska vauvamme tulee syntymään keskelle kesää, unipussiinkin voisi sopia jokin viileähkö lanka. Toteutinkin siis tämän Novitan (ohjeessa villaisen) pussin bambulangalla.


Muokkasin ohjetta langan vaihtamisen lisäksi myös jättämällä turhiksi kokemini tupsut pois sekä tekemällä palmikkokuviosta hieman perinteisemmän. Ohjeen keskipalmikossa idea ilmeisesti olisi, että siitä muodostuu jonkinlainen sydänkuvion tapainen, mutta ensimmäisen mallikerran jälkeen se näytti minusta vain hassulta omassa työssäni. Siispä purin muutaman kerroksen ja tein oman pääni mukaan. Muuten ohje oli kiva ja helppo tehdä, ja bambulangan neulominen juuri sopivaa hommaa toukokuisille helteille.

Langan menekkiä en huomannut seurata, mutta olisikohan keriä mennyt neljä tai viisi. Monta kerää jäi vielä jäljelle ja aionkin tehdä samasta langasta seuraavaksi ihan itselleni kesäisen pitsineuletakin. Neulomiseen - ja bloggaamiseen - onkin nyt enemmän aikaa, sillä jäin kesäkuun alkaessa äitiyslomalle!

 

Vaunutkin ovat saapuneet! Päädyimme ostamaan Britaxin Go next -malliset yhdistelmävaunut, jotka ainakin näin etukäteen vaikuttavat täyttävän kriteerimme, jotka olivat sopiva kompromissi kompaktia, julkisiin liikennevälineisiin ja kaupungilla liikkumiseen sopivaa kokoa ja ketteryyttä sekä vaunulenkeillä ja kauppareissuilla tarvittavaa jämäkkyyttä, jousitusta ja tavaratilaa. Beige väri valikoitui hyvän tarjouksen perusteella - tummansininen tai harmaa olisi ehkä ollut mieluisampi mutta ei niin paljon parempi, että olisi kannattanut maksaa monta sataa enemmän.

Kesäkuun keskeneräiset

$
0
0
Kuvittelin toukokuussa, että nyt kesäkuussa blogiin olisi jopa ylitarjontaa valmistuvista käsitöistä. Toisin on käynyt, sillä unipussin viimeistelyvaiheessa ja valmistuttua olen päästänyt itseni lipsumaan yleensä suht kurinalaisista kässäilyperiaatteistani: olen aloittanut vaikka kuinka monta uutta neuletta! Normaalisti teen korkeintaan kahta, hieman eri tarkoituksiin sopivaa, neuletta yhtä aikaa, ja jos jokin työ alkaa tökkiä, päädyn aika nopeasti päätökseen jättää se kesken ja purkaa. Tällä kertaa kaikki aloitetut kässäilyt tuntuvat kuitenkin ihan mielekkäiltä. Nähtävästi en vain osaa päättää, haluanko sitä kesäistä bambulankavarastoa pienemmäksi vielä unipussin jälkeenkin vai vaihtelua materiaaliin, enkä sitä, haluanko tikuttaa uutta päällepantavaa itselleni vai vauvalle. Lisäksi vauvan neuleissa vaivaa paha epätietoisuus, mikä oikeastaan on tarpeellista ja missä koossa, ja sen vain aika lopulta näyttää.


Nyt onkin oivallinen hetki minunkin tarttua Craft candidate -blogissa kuukausittain pyörivään keskeneräisten keskiviikko -haasteeseen esitellä työn alla olevia juttuja. Toivottavasti nämä kaikki tulette vielä näkemään valmiinakin joskus!


1. Villainen pitsineuletakki itselle



Unipussin yksinkertaiseen pintaneuleeseen tympääntyneenä ja yhden vanhan hyvän neuletakin roskiin laittaneena päätin, että teen seuraavaksi itselleni jotakin kivaa ja pitsistä. Samalla otin puikoille keväisestä Lankamaailman alesta heräteostona tarttuneen alpakkaisen viininpunaisen langan. Lämpiminä päivinä villalangan neulominen lakkasi huvittamasta, ja lisäksi törmäsin ohjeessa hankalaan kohtaan, jossa en saanut silmukkamäärää täsmäämään. Niin jäi siis villatakki odottamaan viileämpää säätä ja tarkkoja silmiä pulmapaikan selvittämiseen.

Ohje oli ilmaisena jaossa Lankamaailman sivuilla, mutta nähtävästi nyt jonkin sivu-uudistuksen yhteydessä se onkin sieltä kadonnut, joten en voi sitä tähän linkata. Onneksi olen ottanut pdf:n talteen, joten toivoa vielä on, että tästä sitten syksymmällä tulee vielä valmis.


2. Bambulankainen pitsineuletakki itselle


Edellä mainittuun työhön ohjetta etsiessäni löysin toisenkin kivan neuletakkimallin ja villalangan alettua tökkiä päätinkin luoda puikoille silmukat myös tähän hieman yksinkertaisempaan pitsineulekuvioon, johon laskin bambulankavaraston vielä riittävän. Tähänkin neuletakkiin ilmainen ohje löytyy Lankamaailman sivuilta. Tämä homma on edennyt mukavasti ja on sinänsä ihan aktiivisesti työn alla, mutta päädyin kuitenkin aloittamaan seuraavia juttuja, kun mieleen tuli, että jos sittenkin tekisin välissä jotakin ihan pientä vauvalle. Tämä isompi työ, joka ei ihan heti valmistu, lähtee todennäköisesti juhannusreissulle mukaan junakäsityöksi, joten toivoa on, että se kesän aikana valmistuu.


3. Villapaita noin 3-6 kk vauvalle Nalle-langasta



Vauvan vaatteita pestessä ja järjestellessä keksin, että tyypin vaatevarastosta puuttuu vielä syyskelien välikausivaatteita. Äkkiäkös minä yhden villapaidan tikutan! Kalevala-peitosta jäi tummanharmaata Nallea yli monta kerää jonkinlaisen virhearvioni vuoksi, ja käydessäni viime viikolla Vammalassa kotiväkeä moikkaamassa otin junaan yhden kerän ja aloitin uuden työn. Kovin pitkälle en paidassa tämän yhden reissun aikana päässyt, ja totesinkin, että eipä sillä välikausipaidalla vielä kovin kiire ole. Sen jälkeen päähän putkahdelleet tuoreemmat vauvavaateideat kiilasivat siis edelle. Paidan ohje on Dropsin McDreamy.


4. Kantoliinasukat vauvalle Nalle-langasta


Samassa yhteydessä kuin keksin yllä mainitun villapaidan tarpeen, sain ajatuksen, että vauvalle pitää tehdä pitkät villasukat, jotka pitävät jalat lämpiminä kylmemmillä keleillä repussa tai liinassa kannettaessa. Taas sitä Nalle-varastoa puikoille ja Kaksin kaunihimpi -blogista löytynyt ohje testiin! Sukkaa olen tikutellut muun muassa lähiliikenteen matkoilla, koska pikkuruinen työ menee kivasti laukkuun. Sukat valmistunevat aika nopsaa tahtia, sillä homma etenee palkitsevasti työvaiheesta toiseen. Toki edelleenkään villalangan neulominen kuumana päivänä ei välttämättä nappaa, joten vaihtelun vuoksi työn alla on vielä kohta viisi!


5. Lapsen virkattu lippalakki bambulangasta


Törmäsin kivaan lapsen lippalakkiohjeeseen Mehukekkerit-blogissa, ja koska sitä bambulankaa tosiaan on vielä jäljellä reilusti, päädyin sitten aloittamaan yhden virkkuuhommankin! Lippalakista tulee meidän vauvalle liian iso vielä pitkiksi ajoiksi, mutta katsotaan nyt, kenelle se mahtaa päätyä. Tämä oli ehkä kaikkein vähiten harkittu keskeneräinen työ näistä, mutta kun teki mieli vähän virkatakin vaihteeksi. Tämäkin on niin pieni työ, että varmasti tulee valmiiksi ja kesän aikana esittelyyn, mikäli vain lopputulos on onnistunut.

Mitäs muilla on puikoilla/koukulla tai muuten vaan työn alla? Entä minkä näistä haluaisitte ensimmäisenä nähdä valmiina?

Millainen bloggaaja olen?

$
0
0
Aiemmin keväällä blogeissa näkyi sellaista perinteistä kyselyhaastetta otsikolla "millainen bloggaaja olen". Minullakin sellainen teksti oli jäänyt luonnoksiin, ja päätin nyt kirjoittaa sen valmiiksi, koska muiden aiheiden suhteen on hienoinen jumi päällä!


1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Aloitin ensimmäisen blogini hyvin päiväkirjamaisella tyylillä jo vuonna 2005. Silloin sen päätarkoitus oli lähinnä kirjoittaa kuulumisia muistiin itselle sekä kavereille, joita näki harvemmin. Minullahan on todella pitkä tausta päiväkirjojen kirjoittajana, joten julkisempi päiväkirja oli oikeastaan aika luonteva jatko "paperikirjoille". Minulla oli tuolloin elämässä vähän vaikeaa, ja ensimmäiset lukemani blogit olivat vertaistukipäiväkirjoja. Vähitellen kuitenkin päädyin lukemaan ensimmäisiä sen ajan tyyliblogeja ja omaankin päiväkirjaan alkoi putkahdella kuvia tekemistäni tuunailuista ja kirppislöydöistä. Tämän nykyisen blogin perustaessani vuonna 2007 painopiste olikin jo ennemmin harrastuksissa kuin kuulumisten raportoinnissa.


2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Edellisessä vastauksessa sen jo ehdinkin kertoa: blogihistoriaa on hurjat 13 vuotta takana, tässäkin blogissa jo yli kymmenen.


3. Kuvaile blogiasi: mikä on sen pääasiallinen aihe yms.

Blogini on lifestyle-sillisalaatti, jossa on sekaisin käsitöitä, ruokajuttuja, matkustelua ja arkea. Tiedän, että aihepiiriä pitäisi fokusoida paremmin, jos haluaisin kasvattaa lukijakuntaa, mutta en oikeastaan ole blogini suhteen kovinkaan kunnianhimoinen. Blogini on kiva harrastus, siinä missä sen käsittelemät aiheetkin.



4. Kuinka usein päivität blogiasi?

Tavoitteeni on päivittää vähintään kerran viikossa, mutta aina ei ole asiaa tai aikaa edes sellaiseen tahtiin. Olen pyrkinyt karsimaan ns. täytepostauksia (mikä tämäkin lienee), joita aiempina vuosina tuli tehtyä useinkin, ja kirjoittamaan mieluummin harvemmin mutta aiheesta.


5. Kummat ensin, kuvat vai teksti?

Se vaihtelee. Esimerkiksi tähän postaukseen ensimmäisenä syntyy teksti ja vasta ennen julkaisua etsiskelen arkistoista jotakin kuvitusta. Etenkin ruokia tai matkoja käsittelevät tekstit taas usein alkavat kuvien valikoimisella, käsittelyllä ja postaukseen asettelulla. Käsityöjutuissa puolestaan voi käydä niin, että kirjoitan valmistuneesta työstä ja fiiliksistä, mutta postaus joutuu odottelemaan päivä- tai viikkokausia luonnoskansiossa, koska en ehdi tai jaksa ottaa kuvia.


6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?

Asioista, joita teen. En juuri koskaan tee juttuja blogia varten vaan bloggaan siitä, mitä tekisin muutenkin. Jos teen erityisen hyvää ruokaa ja annoskin näyttää kivalta, saatan jossain kohdin huomata "tästähän voisi kirjoittaa blogiinkin", samoin esittelen yleensä miltei kaikki valmistuneet käsityöni.


7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä tai illalla?

Blogirutiinini ovat olleet aika isossa murroksessa viimeisen vuoden aikana, eikä minulle oikein ole muodostunut tyypillistä bloggausaikaa. Kun vielä reissasin Turussa töissä, kirjoitin usein illalla paluumatkabussissa, kun läppäri kuitenkin oli mukana mutta en jaksanut tehdä enää töitä. Helsingin-pestin aikana luonnostelin joskus postauksia kännykällä työmatkan aikana, mutta useimmiten kirjoitin vapaapäivien luppohetkinä, esimerkiksi sunnuntai-iltapäivisin. Nyt äitiyslomalla luulin, että blogi voisi vielä ennen vauvan syntymää olla harvinaisen aktiivinen, mutta ongelmaksi on ilmaantunut, että en oikeastaan ole tehnyt mitään kovinkaan kiinnostavaa, mistä voisi kirjoittaa. Käsityöt ovat kesken, vauvatavaroista en juuri jaksa intoilla, matkustelu on jäissä ja kokkaamani ruuat vanhoja tuttuja.


8. Kuinka usein teet jotakin blogisi eteen, kuten otat kuvia, luonnostelet postauksia, vastaat kommentteihin yms.?

Kerran pari viikossa. Aika usein teen monenlaista blogiin liittyvää juuri sinä samana iltapäivänä, jolloin innostun "nyt voisin päivittää blogia". Tästä johtuu, että esimerkiksi kommentit joutuvat joskus odottamaan vastauksia.


9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen vaihtelevasti: minulla on seurannassa valtava määrä erilaisia blogeja mutta se vaihtelee, miten usein jaksan klikata uutta postausta lukeakseni sen. Siihen vaikuttaa, mitä mielessäni milloinkin liikkuu. Vuosi sitten alkusyksysti luin paljon hyvinvointi- ja liikuntablogeja, nyt taas eniten klikkauksia ovat saaneet perhe- ja odotusblogit. Seuraan myös monia paitsi käsitöitä, myös muotia ja kosmetiikkaa käsitteleviä blogeja.




10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Tykkään siitä, että blogissa näkyy kirjoittajan persoona ja omaperäinen tyyli. Kivasti kirjoitettu teksti on minulle tärkeämpää kuin viimeisen päälle onnistuneet kuvat.


11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Itseä kiinnostavista asioista "meuhkaaminen" luvan kanssa, talteen jäävät muistot ja yhteisöllisyys.


12. Entä kolme huonointa?

Suorituspaine, että pitäisi tehdä parempaa ja useammin, tyhjän paperin kammo ("mulla ei ole mitään kirjoitettavaa") ja pelko ilkeistä kommenteista ja somelynkkauksen kohteeksi joutumisesta, jos menee kirjoittamaan liian aroista aiheista. Jälkimmäistä minulle ei toki koskaan ole tapahtunut, mutta se lienee suurin syy siihen, miksi en edes halua blogini tästä kummemmin kasvavan.



13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa? Vastaatko mielelläsi kommentteihin?

Tottakai, mutta olen vähän laiska: en tykkää kommentoida kännykällä ja helposti unohdan vastata kommenttiin, jos luen sen puhelimella ja menee aikaa ennen kuin avaan läppärin.


14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram tai Facebooksivua?

Toki: Instagram päivittyy blogia ahkerammin (nyt olen jopa opetellut stoorien käyttöä) ja löytyy täältä, Facebook-sivu taas täältä. Pinterestinkin laitoin keväämmällä pystyyn, mutta sen käyttö on nyt unohtunut, kun en löytänyt siihen oikein rutiinia.


15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummiin postauksen kerrallaan alusta heti julkaisuun saakka?

Luonnoksissa roikkuu yleensä 1-5 postausta. Osa jää luonnoksiksi, koska asiaa ja intoa ei riitäkään, mutta useimmat valmistuvat pikku hiljaa. Joskus ahkerana bloggauspäivänä kirjoitan useammankin valmiiksi ja julkaisen ajastettuna.


16. Bloggaatko avoimesti eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?

En salaile blogiani mutta en erityisemmin mainostakaan. En halua esimerkiksi tyrkyttää postauksia henkilökohtaisen Facebook-profiilini uutisvirrassa, koska monia kavereita tuskin kiinnostaa. Tiedän, että aika moni läheinen kuitenkin seurailee satunnaisesti blogini kuulumisia.


17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogin kautta?

Olen tehnyt muutamia yhteistyöjuttuja, joista olen saanut itselleni joitakin kivoja, ei-kovin-arvokkaita tavaroita. Se on ollut ihan hauskaa, mutta en aktiivisesti pyri taloudelliseen hyötyyn tai sikäli blogin kasvattamiseen, mielestäni se vain lisäisi paineita ja haluan blogini olevan kiva harrastus. Elanto ja ura pysykööt siitä erillään.

Neulotut ylipolvensukat vauvalle ja kantovälinehankintoja

$
0
0

Nyt on yksi homma keskeneräisten pinosta saatu valmiiksi! Kyseessä on tulevalle vauvalle ns. kantoliinasukat eli villaiset ylipolvensukat, jotka pitävät pienen jalkoja lämpimänä kantorepussa tai liinassa kanniskeltaessa. Ilmainen ohje niihin löytyy Kaksin kaunihimpi -blogista. Omassa toteutuksessani lankana oli Novitan Nalle. Villasukkien perustekniikan hallitsevalle ohje oli helppo ja selkeä seurata. Käyttökokemusta ei luonnollisesti näistäkään vielä ole tähän postaukseen kirjoitettavaksi, mutta kirjoittelen varmasti vauvankantamiskuulumisia sitten jossain kohtaa syksymmällä.

Meillä on siis haaveena, että mahasta lähiviikkoina ulos putkahtava tyyppi alkaisi viihtyä vaunujen lisäksi myös kantorepussa ja mahdollisesti liinassa. Kantaminen vaikuttaisi kätevältä tavalta kuljettaa pientä sekä kotosalla kotitöitä tehdessä että matkoilla ja kaupungilla.

Vaikka läheinen ystäväni onkin ns. liinahullu ja olen hänen kauniita kantoliinojaan päässyt ihastelemaan, etukäteissuunnitelmissa reppu vaikuttaisi enemmän meidän perheen jutulta. Siksi päädyttiinkin vauvankuljetusvälineistöä hankittaessa tekemään ihan kunnollinen investointi ja ostettiin uutena paljon kehuttu Tulan Free to grow -reppu. Nyt jättimahan kanssa reppua on hankala kokeilla päälle, mutta ensi tutkailujen perusteella käyttö vaikuttaa ihan mahdolliselta oppia ja kantorepun käytöstä innostuu toivottavasti myös vauvan isä.


Vähän villinä korttina hankin myös toisen kantovälineen, nimittäin trikooliinan, kun sellaisen käytettynä edullisesti löysin. Ajattelin, että se voisi olla mukava kotioloissa vauvan ensiviikkoina helpottamassa tilannetta, jos tyyppi tahtookin olla sylissä koko ajan. Liinailuohjeista lueskelin, että tällainen joustava trikooliina olisi aloittelijalle helpoin, koska sen voi sitoa valmiiksi päälle ja sitten vain pujottaa vauvan sisälle. Siksi päädyin tähän parilla kympillä löytyneeseen Tricot sleniin. Liinaekspertti-ystäväni tosin varoitteli, että trikooliina voi olla kovin kuuma, etenkin kun nyt ennustetaan kesän jatkuvan varsin lämpimänä.

Olen alustavasti siis hieman skeptinen tämän jälkimmäisen kantovälineen suhteen. Lisäksi liinan sidontojen testailu tällä harjoituskappaleella aiheutti sen verran epätoivoa, että en kyllä ainakaan täysihintaisena lähde ohuempaa liinaa toistaiseksi ostamaan, sillä todennäköisyys vähälle käytölle jäämiselle on aika suuri. Vaan voihan se vielä yllättää!


Hyvät perheelliset lukijani: Onko kantaminen tuttua? Parhaat vinkit jakoon!

Viimeinen raskauskolmannes

$
0
0
Aivan pian tämä ennakkoon niin pitkältä vaikuttanut ajanjakso elämästä on ohi! Tiedämme päivän, jolloin vauva todennäköisesti ja viimeistään putkahtaa mahasta ihmisten ilmoille, sillä hän on syntymässä suunnitellulla keisarinleikkauksella, johon on varattu aika tälle viikolle. Nyt onkin hyvä hetki koota fiiliksiä raskausajan loppupuolesta. Ensimmäisen kolmanneksen kuulumiset voi lukea täältä ja toisen kolmanneksen täältä.

Kun viimeisten kolmen raskauskuukauden merkkipaalu huhtikuussa hujahti ohi, alkoi ahdistaa, sillä aika tuntui menevän liian nopeasti. Töitä oli yhtäkkiä jäljellä enää toukokuu, suunnilleen kaikki vauvakamat olivat hankkimatta ja muutenkin tuntui, että en ollut yhtään valmis loppuraskauteen. Näillä tienoilla kevättä verenpaine ja hemoglobiini tipahtivat uuteen alhaisuusennätykseen ja olo oli sen mukainen. Tuntui raskaalta yrittää vielä olla töissä tehokas ja saada aikaan kaikkea, mitä olin suunnitellut. Fiilistä ei keventänyt, että paino nousi vauhdilla. Toukokuussa luovuin jumpassa käymisestäkin, sillä töiden jälkeen en oikeasti jaksanut enää paljoakaan ja esimerkiksi kyykkääminen alkoi tuntua hankalalta mahan kanssa. Teatterissa sen sijaan käytiin toukokuussa kuudesti ja kesäkuussakin pari kertaa - piti siis saada kunnon överit kulttuuria ja ulkona syömistä, sillä syksyllä ne harrastukset jäävät väistämättä vähemmälle.


Toukokuussa paahdoin töissä vielä kaksi kolmipäiväistä konferenssia, kummatkin Helsingissä sentään, vaikka pää oli sumuinen ja jalat särkivät. Äitienpäivänä tuntui kaukaiselta ajatukselta, että ensi vuonna kyseisenä päivänä juhlitaan minuakin. Päällimmäisenä oli ahdistava tunne, että aika ja energia eivät vain riitä mihinkään. Toisaalta kaipasin jo lomalle kovasti, toisaalta tahdoin toukokuun jatkuvan ikuisesti, sillä kuun vaihtuminen merkitsi kivan ja tutuksi käyneen työprojektin päättymistä minun osaltani ja tuntemattomaan - äitiyslomalle, vauva-arkeen! - hyppäämistä. Vähitellen vauvatavarat alkoivat valloittaa tilaa kotona ja mielikin hyväksyä muutoksen vääjäämättömyyden. Kun kesäkuu viimein alkoi, oli töiden lopettaminen haikeaa mutta kivaakin, ja ensimmäiset viikot lomalla olin täynnä intoa ja energiaa. Siivosin kaappeja ja pyykkäsin vauvan tavaroita. Turvotus lisääntyi, ummetus ja ajoittainen närästys vaivasi, maha kasvoi valtavaksi ja paino nousi ennennäkemättömiin vaakalukemiin pysyen silti suositusten rajoissa. Jättimahan kanssa naureskelin keväämmällä otetuille ensimmäisille mahakuville - eihän niissä mitään mahaa näy! Kesäkuussa jaksoin vielä reissata Turussa, Vammalassa ja juhannukseksi matkustetaan Ouluun saakka. Heinäkuulle ei enää tehty ennakkosuunnitelmia, mutta olen silti jaksanut kiertää useamman museonäyttelyn, pyöriä kaupungilla ja nähdä kavereita.

Äitiyslomalle jäännin aikoihin korjaantuivat rauta-arvot ja verenpaine niin että koko kevään vaivannut väsymys ja huimaus helpottivat. Vinkkinä muuten muille alhaisesta hemoglobiinista ja raudan huonosta imeytymisestä kärsiville: ei auttanut nokkonen tai edes lihansyönti, vaan salaisuus oli alkaa ottaa rautatabletti keskellä yötä. Ilmeisesti muu syöminen häiritsi sen imeytymistä kaikesta häirikköjen välttelystä huolimatta niin, että ainoa kyllin pitkä syömätauko on aamuyöllä kolmen maissa.


Fyysisesti vointini on ollut koko loppuraskauden melko hyvä, sillä vaivat ovat vaarattomia. Alhaisen verenpaineen ja hemoglobiinin lisäksi toukokuussa kärsin harvinaisen pahasta allergiasta. Onneksi pienen selvittelyn jälkeen löysin lääkkeitä, joita saa raskaanakin syödä. Jumpan jäätyä ohjelmasta pois olen kävellyt jaksamisen mukaan ja käynyt uimassa ihan viimeisille viikoille asti, sikäli kun uimahallien kesätauoilta olen päässyt. Selkä- ja lantiokivuista olen kärsinyt vain satunnaisesti, ja ainoat toistaiseksi kokemani supistukset ovat olleet täysin epäsäännöllisiä ja kivuttomia.

Inhottavin vaiva on ollut turvotus ja reistailevat jalat. Toukokuun lämpimillä säillä jalat vaivasivat etenkin työpäivien jälkeen, loman alettua vaivat helpottivat hetkeksi, kunnes taas juhannuksen jälkeen viimeisten viikkojen turvotus lähti ihan uusiin sfääreihin. Ensin toukokuussa kokeilin lymfahierontaa mutta se tuntui aivan turhalta "hipsuttelulta". Kesä-heinäkuussa puolestaan ehdin hierontaan muutaman kerran löydettyäni Espoosta raskaushierontaan erikoistuneen hierojan. Yleensä lämmin kesäsää ei minua haittaa, mutta tällä kertaa vähän viileämpi heinäkuun alku olisi helpottanut elämää. Tätäkin kirjoittaessani makkaroiksi turvonneet sormet hädin tuskin mahtuvat näppäimistölle ja sormenpäitä pistelee joka lyönnillä.


Uhkaavasti pullistelleet jalkasuonet eivät lopulta muuttuneet ihan oikeiksi suonikohjuiksi, kiitos hyvän tuurin tai huolellisen ennaltaehkäisyn. Sinisiä "hämähäkinverkkosuonia" kuitenkin poksahteli kovia kokeneisiin jalkoihin mutta raskausarvilta toivon säästyväni, koska toistaiseksi niitä ei ole näkynyt.

Toisina päivinä elo mahan kanssa on ollut vielä heinäkuun puolellakin vaivatonta ja vielä toissapäivänä kävelin helposti vanhan 10 000 askeleen päivätavoitteeni. Toisina päivinä tavarat putoilevat turvonneista käsistä eikä niitä niin vain kyykistytä noukkimaan, maha painaa yhtä aikaa keuhkoja ja virtsarakkoa ja miten päin tahansa on hankala olla: tunnen itseni hikiseksi ja paisuneeksi möhkäleeksi. Kuukauden lomailun jälkeen kotona olo kyllästyttää ja harmittaa, etten möhköpäivinä jaksa keskittyä oikein mihinkään tuottavaan ja järkevään.



Vaan ehkä nyt on ihan perusteltua vain löhötä parvekkeella käsityön ja kirjan kanssa ja kerätä voimia, sillä ihan kohta kaikki on aivan toisin. Käytännössä kaikki on valmista, vaikka siivouskaappi jäikin kuuraamatta ja tilkkuvarasto konmarittamatta. Ehkä minäkin olen sen verran valmis kuin tällaiseen olla voi.

PS. Ihan kohta saan taas sushia ja skumppaa ja gin tonicia ja graavilohiruisleipää ja mascarponea ja mozzarellaa ja homejuustoa - ja punaviiniä! Yhtenä päivänä melkein itkin, kun ajattelin täyteläistä kunnon punkkua. Turkinpippureita ja lakua ajattelin vedellä heti sairaalassa, kun syöntilupa heltiää!

Mitä heille kuuluu nyt?

$
0
0
Vauva-arki yllätti bloggaajan! Ensimmäistä kertaa blogini historian aikana pohdin, onkohan harrastus tullut tiensä päähän, tai blogin aika muuttua harvakseltaan päivittyväksi käsityöblogiksi.  Vaan mitäpä asiaa siihenkään keksisin, kun yksikään keskeneräinen neule ei ole kesän aikana valmistunut! Parin kuukauden blogihiljaisuuden takana ei siis ole sen kummempaa syytä kuin ajan ja energian puute.

Ennen päätöksiä blogin tulevaisuudesta jatkan kuitenkin vielä tuumaustaukoani odotellen, tulisiko arkeen viikkojen vieriessä sellaista rytmiä,  että sijaa alkaisi taas löytyä kirjoittamiselle. Poikavauvamme syntyi siis heinäkuun puolivälissä ja kaikki on sujunut ihan normaalien kuvioiden mukaan ilman mitään poikkeuksellisia ongelmia. Lapsemme ei huuda iltoja kurkku suorana mutta ei myöskään nuku kahdeksan tunnin yöunia tai ennakoitavia päivätorkkuja. Meillä valvotaan, itketään ja tuskaillaan imetyspulmien kanssa sekä hymyillään, käkätellään, tohkotetaan ja tuhistaan ihan samoin kuin monessa muussakin vauvaperheessä.


Vähäisellä omalla ajalla blogin kirjoittamisen on ohittanut nukkuminen, syöminen, parisuhteen hoito, liikunta ja työkuvioiden ajattelu. Tätä tekstiä olen kirjoittanut neljänä eri päivänä sohvan nurkassa vauva torkkuen joko tissillä tai kantoliinassa. Ja tämänkin ajan olisin voinut käyttää paremmin vaikkapa tiskikoneen täyttämiseen tai apurahahakemuksen suunnitteluun. En ole siis kadonnut minnekään sen kummempaan kuin pikkuvauva-arjen kaaokseen. Välähdyksiä siihen ja hetkittäisiin entisen elämän harrastuksiin saa parhaiten Instagramista, joskin olen täysin tietoisesti vähentänyt blogin ohella kaikenlaista muutakin sometusta, joten Instagram-aktiivisuuskin on kaukana entisestä. Haluan nähdä lapseni ennemmin omin silmin kuin kameran linssin läpi ja olla nämä nopeasti ohi kiitävät kuukaudet parhaani mukaan läsnä reaalimaailmassa.

Kuulemiin siihen saakka, kun joku aloitetuista vauvaneuleista tulee valmiiksi ennen kuin poika kasvaa siitä ohi!

Tilannekatsaus: kiitos ja näkemiin

$
0
0
Tänä vuonna blogiin ei tullut koostetta menneestä vuodesta, vaikka 2018 oli ehkä ikimuistoisin ikinä. Vuodelle asetetut tavoitteet saavutettiin: kaikki on hyvin. Paitsi yksi tavoite, nimittäin tämä blogi. Näin pitkän tauon jälkeen lienee aika myöntää, että kapasiteetti ei tällä hetkellä riitä bloggaamiseen. Eikä parannusta ole luvassa, sillä jos aikaa ei ollut äitiyslomalla, ei sitä ainakaan nyt ole, kun olen palannut töihin. Muutimme siis maaliskuun alussa joksikin aikaa Viroon tutkimustyöni perässä, ja puoliso hoitaa nyt vauvaa pitkälle syksyyn.

Toivon, että jonakin päivänä palaan bloggaamisen pariin, luultavasti käsitöihin rajautuvalla ja harvakseltaan päivittyvällä blogilla, sitten kun uudet äitiaivoni taas kykenevät työn ja arjen ohella pyörittämään monimutkaisia neulekaavioita sen verran että jotain joskus valmistuisikin. (Kuluneen talven aikana sain tikuteltua sileää neuletta yhden villapaidan takakappaleen verran.) Uusi aika alkakoon sitten tuoreelta pohjalta uudella nimellä.

Täten Katarimarian proosallinen arki ja räpellykset kiittää uskollisia lukijoita ja toivottaa ihanaa kevättä. Pysykää kuulolla Instagramin puolella - siellä aktivoituminen on sentään hieman onnistunut ja nähtävissä on uudempia kuulumisia täältä Tartostakin! Vanhat postaukset jäävät nyt ainakin vielä toistaiseksi näkyviin.
Viewing all 256 articles
Browse latest View live